Sushi (maki)

Hoofdgerecht
Japans
3 porties
120 min.
1.185x bekeken

Ingrediënten

500 gr sushi rijst
10 norivellen
Kant-en-klare sushidressing in flesje óf 1 zakje sushipowder óf rijstazijn (rijst), suiker en zout
wasabi
sojasaus
Ingelegde gember (gari) (optie)
1 avocado (optie)
1 pakje surimi (optie)
1 mango (optie)
1 komkommer (optie)
1 japanse radijs (takuan) (optie)
1 stuk zalmfilet met huid (optie)
Bamboe matje

Bereidingswijze

1 Spoel de rijst af in een zeef en laat even uitlekken
2 Doe de rijst in een grote pan en voeg 800 ml water toe
3 Breng de rijst aan de kook en roer even door
4 Kook de rijst met de deksel op de pan 12 minuten
5 Controleer na 12 minuten even of het water bijna helemaal opgenomen is. Er mag een klein beetje water intrekken
6 Haal de pan van de warmtebron en laat 10 minuten met de deksel gesloten doorgaren
7 Voeg 80-100 ml sushidressing toe en roer voorzichtig door de rijst. Je kunt dit kant-en-klaar uit een flesje halen. Soms moet je zelf nog zout toevoegen. Heb je geen kant-en-klare sushidressing dan kun je 80 ml rijstazijn mengen met 2 theelepels suiker en 2 theelepels zout
8 Laat de rijst afkoelen in de pan met de deksel erop. Koel het niet af in de koelkast, dan droogt de rijst uit
9 Tijdens het afkoelen kun je de ingrediënten in reepjes snijden van ongeveer 1 cm. In de lijst staat een aantal ideeën. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal toe te voegen. Als je zalm gebruikt, zorg dat deze goed vers is en ontdoe deze van alle huid, schubben en eventueel het bruinige vetlaagje. Vaak is het makkelijker om met huid te kopen omdat je dan makkelijker alles er af krijgt
10 Als de rijst afgekoeld is kun je de rollen gaan maken. Uit een norivel kun je 1 grote rol halen of 2 kleine. Knip voor een kleine rol het norivel doormidden. Voor een grote rol knip je 1/3e van het vel en bewaar dit kleine deel
11 Leg het norivel met de glanzende kant naar beneden op je matje
12 Neem een handje rijst uit de pan en verspreid deze over het norivel. Druk met je vingers de rijst aan. Houdt aan de bovenkant van je vel ongeveer een centimeter vrij. Zorg dat er verder geen lege ruimtes overblijven. Doe de rijst ook niet te dik. Het norivel moet net niet meer zichtbaar zijn. Hoe dikker de rijst, hoe moeilijker het rollen wordt
13 Als je een grote rol maakt, leg je nu op de rijst het overgebleven stuk norivel
14 Leg de ingrediënten in het midden. Voor de grote rol: combineer liefst vis met een ander ingrediënt (mango, avocado, radijs). Combineer geen 2 soorten vis met elkaar, omdat de smaken dan tegen elkaar wegvallen
15 Vouw het bamboe matje nu zo dat je je duimen aan de onderkant kan zetten. Leg je andere vingers op de ingrediënten. Duw met je duimen de rol omhoog. Rol door en knijp zachtjes in de rol zodat je uitkomt op de ruimte van het vel dat je vrijgehouden hebt. Zorg dat er geen rijst aan de buitenkant van de rol komt. Rol verder door en haal je matje er tussenuit. Knijp nog een keer na en haal je rol uit het matje
16 Snij de uiteinden van je sushi rol af met een scherp, groot mes dat natgemaakt is. Je kunt bij de kraan gaan staan of een schoon vaatdoekje nat maken en daar het mes mee bevochtigen
17 Snij nu de rol in 8 stukken. Dat doe je eenvoudig door de rol eerst doormidden te snijden. En de overgebleven stukken ook nog 2x
18 Serveer de sushi maki met wasabi, sojasaus en eventueel de ingelegde gember