IKEA gehaktballetjes (Köttbullar)

Hoofdgerecht
Zweeds
4 porties
60 min.
881x bekeken

Ingrediënten

500 gram rundergehakt (gehakt)
250 gram varkensgehakt
1 ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook
100 gram broodkruimels
5 eetlepels volle melk (melk)
peper en zout
Een scheutje olie
40 gram boter
40 gram bloem
150 ml groentebouillon
150 ml runderbouillon
150 ml slagroom (room)
2 theelepels sojasaus
1 theelepel dijonmosterd

Bereidingswijze

1 Kneed het rundergehakt door het varkensgehakt
2 Voeg ui, knoflook, broodkruimels en het ei toe en meng alles door elkaar
3 Voeg de melk toe en maak op smaak met zout en peper
4 Maak kleine, ronde ballen van ca. 3 cm grootte
5 Leg de ballen een groot bord
6 Dek het bord af en laat de balletjes twee uur in de koelkast rusten. Hierdoor behouden ze hun vorm beter bij het bakken
7 Verwarm olie in een pan op middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je de balletjes er voorzichtig aan toe
8 Braad de balletjes aan tot ze aan alle kanten bruin zijn
9 Verwarm de oven voor op 180 graden
10 Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats het in de oven
11 Laat de balletjes nog dertig minuten garen
12 Voor de saus: smelt de boter in een pan
13 Voeg de bloem toe en blijf 2 minuten goed roeren
14 Voeg de bouillon toe en blijf roeren
15 Voeg nu de dijonmosterd, room en sojasaus toe
16 Breng zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden
17 Serveer met friet of puree