Hummus

Ontbijt
Spaans
946x bekeken

Ingrediƫnten

200 gram gedroogde kikkerwten
3 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
2 eetlepels limoensap
1/2 theelepel cayennepoeder (of chilipoeder)
1 theelepel komijnzaad
1 a 2 teentjes knoflook
peper en zout
olijfolie

Bereidingswijze

1 Was de kikkerwten onder de koude kraan in een zeef
2 Doe de kikkerwten in een pan met water (minimaal 2 liter) en laat ze daar een hele nacht in staan
3 Kook de kikkerwten ca. 75-90 minuten op laag vuur. Er ontwikkelt veel schuim, dus laat de deksel er af. Er mag best nog een bite zitten aan de kikkerwten, als het goed is gaan de velletjes zich loslaten
4 Giet de kikkerwten af en vang het kookvocht op, dit heb je later nodig
5 Spoel de kikkerwten nog even af met koud water in een zeef, zodat ze beter te pellen zijn en de velletjes wat loslaten
6 Pel de kikkerwten als je dat wil. Het is veel werk maar het resultaat veel lekkerder

7 Pers of snij de knoflook
8 Doe de kikkerwten in een grote schaal, voeg de tahin toe, limoensap, cayennepeper, peper, zout, komijnzaad en een scheutje olijfolie. Voeg ook een flinke scheut van het kookvocht toe
9 Voeg de knoflook toe, gebruik niet teveel omdat het in een koud gerecht snel gaat overheersen. Zeker als je het nog een paar dagen bewaart zal de knoflooksmaak sterker worden
10 Pureer het mengel tot een gladde massa in een blender of met een staafmixer
11 Controleer de smaak en structuur. Als het flauw smaakt kun je wat extra peper, zout, cayennepoeder of olijfolie toevoegen. De structuur moet die van een hele dikke saus zijn. Als het te dik is, schep je er wat extra kookvocht door
12 Je kan de hummus ongeveer een week bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Als het uitdroogt voeg je wat extra olijfolie toe
13 Serveer met een klein beetje olijfolie en wat cayennepoeder